09 marzo 2007

Madonna!


En els darrers anys hem sigut testimonis del bateig dels 365 dies de l’any, que cada quatre són 366, amb motius d’allò més variat. El dia del medi ambient, el dia del treballador, el dia d’Europa o el dia de l’orgull gay ja tenen data al calendari. Avui però, no és el dia del pare. Ni el de la mare. Tampoc és el dia de l’orgull freak (que és el 25 de maig). Avui és el dia de la dona. De fet, de totes les dones del planeta.

Cada 8 de març es celebra el Dia Internacional de la Dona, una jornada en què les dones reivindiquen el seu lloc al món i els seus drets, vulnerats sistemàticament fins i tot en els països “més avançats”. És per això que, a l’agenda de tots els polítics i figures del país, s’incorpora algun acte d’homenatge a aquest col·lectiu que significa la meitat dels pobladors del nostre planeta.

A casa nostra, a Catalunya, una jove té especial il·lusió pel 8 de març. I és que per a la coordinadora general de l’associació Dona -Joves Nacionalistes per a la Igualtat-, R.A., “és molt important que els col·lectius més desafavorits siguin presents almenys un dia a l’any”. Per a A., però, aquesta festa “no és només per a les dones”, i es complau perquè “cada cop assisteixin més homes” als múltiples homenatges que es fan per aquesta data, i que “se la facin pròpia”. La festa, s’entén.

La màxima responsable de Dona va sempre de bòlit, ja que durant tot l’any coordina les activitats que fa l’associació, com prevenir i orientar als i les joves. Durant els 364 dies restants idea jocs pedagògics per treballar amb nens i adolescents, però cada 8 de març assisteix a alguna de les festes en les que es ret homenatge a la dona.

Però, mentre seguim necessitant dies com aquest perquè la població prengui consciència, sobretot els homes, de que les dones no gaudeixen de facto dels drets que sí recullen les constitucions o estatuts, assistim a fets que mostren que la situació del gènere femení, en alguns espais, està guanyat terreny. Una clara mostra d’aquest fet és la recent nominació d’una dona, petita però dona, al capdavant de l’Observatori Català de la Joventut. M.P., la màxima responsable d’aquest organisme des del passat 12 de febrer, valora de manera positiva el dia de les dones ja que ajuda a crear “una consciència social sobre una injustícia”. Segons P., “aquest tipus de celebracions no serveixen per arreglar res a curt termini, però sí per a crear un estat d’opinió”. I és que, per a aquesta jove sociòloga, el món està muntat “des d’una perspectiva masculina”, des del món laboral, al de la salut i fins i tot el d’educació.

Per les notícies que es publiquen als diaris sembla que, malauradament, M.P. no va tant desencaminada.


PD. I love Botero

Àudio: Girl, you'll be a woman soon (Neil Diamond)

2 comentarios:

Oscar V dijo...

Que peridístic t'estas tornant, little firend! M'encanten les teves frases mesurades, el teu llenguatge acurat però precís i les teves esquitxades d'expressions llatines. I'm lovin it! (frase extreta del nostre amic ronald McDonald...)
Que tens tota la raó, i les teves amigues amb inicials també. La segona de que parles és la Montse del dia de Mishima no?
Visca les dones, visca les labradores, i visca Lucia Jimenez!;-)
Abraçades morades!

Rufí dijo...

Rufinstein depende de ti

www.rufinstein.blogspot.com